Actualitate

Au sosit experți de la București

Clădirile afectate de seism în județul Gorj vor fi evaluate de doi experți sosiți de la București, vizate fiind un număr de 13 clădiri administrative și de cult.

Experții de la Bucureşti au ajuns deja în municipiul Târgu Jiu și vor efectua un raport de expertiză pentru 13 clădiri grav afectate de cutremurele din judeșul Gorj, după cum a precizat prefectul Cristina Cilibiu.

Specialiștii chemați la Târgu Jiu au venit de la Universitatea Tehnică de Construcție București în urma unui apel al prefectului la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Culturii, în zilele care au urmat cutremurelor din Târgu Jiu. Pentru că în Gorj exista un singur expert, s-a apelat la acest ajutor pentru a se face o evaluare preliminară a clădirilor mai grav afectate, pentru a vedea exact care este starea lor. „În funcție de asta, o să întocmim și actele pe circuitul legal pentru a vedea care sunt măsurile care se vor lua. Avem cred că aproximativ 13 clădiri din municipiul Târgu Jiu și din județ sunt mai grav afectate, vorbim aici de Palatul administrativ, corpul vechi al Colegiului „Tudor Vladimirescu”, cele două biserici de la Parâng și de pe calea Eroilor, școala și biserica de la Arcani, vorbim la Runcu de o școală și de o biserică,  vorbim la Tismana de şcoala de la Celei şi de Liceul Tehnologic de la Tismana”, a declarat prefectul județului Gorj.

Prefectul a precizat că un număr de 107 de imobile au fost inspectate vizual și că, în cazul blocurilor și la partea de case individuale de locuit nu a fost afectată structura de rezistenţă. 

În cazul celor 13 clădiri menţionate de prefect este necesară opinia experţilor pentru a afla dacă aceste clădiri mai pot fi consolidate, în mod special bisericile afectate, sau dacă este nevoie de demolarea acestora, caz în care prefectul a vorbit despre construirea unora noi. Un exemplu de clădire grav afectată este cel al bisericii din Arcani. 

Vizualizări: 1,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: