Politică

Ar închide cărbunele în cinci ani. Declarație șoc a unui înalt oficial!

Aștia care conduc țara au o gândire atât de strâmbă, că nu mai avem nicio șansă de supraviețuire. Șeful de la Consiliul Concurenței, instituția prin care se negociază planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, ne anunță din greșeală că energia pe cărbune dispare în patru - cinci ani. Bine, el a vrut să spună că atât timp va mai fi energia scumpă, timp de 4-5 ani, cât mai avem energie pe cărbune. A omis să spună că după aia energia nu va mai fi scumpă, ci va fi la prețuri exorbitante. Sau nu va mai fi deloc.

Preţurile la energie electrică vor rămâne mari în România cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a afirmat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în aceşti 4-5 ani o să vedem preţuri mari la electricitate", a spus Chiriţoiu, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

El a explicat că preţul pieţei este dat de energia cea mai scumpă, în acest caz cărbunele.

Aceasta înseamnă că măsurile de sprijin acordare de autorităţi pentru consumatorii casnici, vulnerabili şi industriali vor rămâne în vigoare, a arătat preşedintele autorităţii de concurenţă.

"La gaze, însă, aşteptările şi speranţele mele sunt că preţul la gaze va scădea. Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că Rusia a redus livrările de gaze în momentul de faţă şi din acest motiv vedem această creştere. După ce livrările Rusiei vor creşte, probabil că preţul va scădea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei. 

Motive reale de panică nu ar fi, totuși, pentru că nu există la conducerea țării oameni atât de capabili încât să dezvolte alte capacități de producție în patru - cinci ani, ca să își permită închiderea carierelor miniere și a termocentralelor.

Vizualizări: 2,183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: