Actualitate

Amendați pentru apeluri false la 112

Polițiștii din Gorj au continuat campania ,,Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!’’, având drept scop creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor cu privire la consecințele pe care le are apelul fals sau abuziv la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

În perioada iulie-septembrie 2023, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj au aplicat 409 sancțiuni contravenționale pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie și pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență 112.

Apelul la 112 trebuie făcut numai în cazuri de urgență, care necesită intervenția promptă a agențiilor specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont). De asemenea, este necesar ca apelantul să comunice urgența pe care o are, unde se află, numărul de telefon de pe care sună și numele.

„Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate într-un real pericol, deoarece, în timp ce operatorul se ocupă de un apel care nu este urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are nevoie de ajutor!

Nu apelați numărul de urgență pentru a face glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei intervenții de urgență (starea vremii, mersul trenurilor, ora exactă, date de contact ale autorităților etc.)

Părinții ar trebui să informeze în mod corect și complet modalitatea de funcționare a apelului unic de urgență, astfel încât copiii să înțeleagă importanța și beneficiile lui, implicațiile mecanismului care se pune în mișcare la primirea apelului și situațiile pe care le pot semnala prin acest serviciu”, transmite IPJ Gorj.

Alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunităţii.

Vizualizări: 378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: