Social

A început renovarea unui monument istoric gorjean

Cula Crăsnaru din Groșerea (comuna Aninoasa, județul Gorj)  este un simbol al Olteniei și va fi reabilitată cu ajutorul voluntarilor și a fondurilor strânse de un ONG. 

Cula a fost construită în secolul XVIII și este specială deoarece păstrează aproape toate părțile componente originare. Clădirea se află în litigiu de mulți ani și nu se pot accesa fonduri pentru restaurarea integrală a acesteia. Pentru culă intervenția este ultima șansa înainte de a o pierde definitiv, au anunțat cei care au inițiat strângerea de fonduri din donații. Ambulanța Pentru Monumente își propune refacerea acoperișului culei printr-o intervenție în regim de urgență.  

Deja s-au strâns la monument patru echipe de voluntari ce vor începe lucrările. 

„Cea mai tare echipă s-a strâns la Groșerea! Oltenia unește oamenii! Patru ambulanțe sunt gata de intervenție! Anul acesta pacientul este Cula Crăsnaru din Groșerea, Gorj.

Nu s-au adunat încă toți banii s-au adunat doar ambulanțele de monumente, meșterii + voluntarii. O să fie șantier mare, foarte greu, și o să dureze fix cât vom avea susținerea voastră.

Pt donații:

http://ambulanta-pentru-monumente.ro/groserea/”, au anunțat organizatorii acestei strângeri de fonduri și inițiatorii proiectului pe pagina de facebook. 

Se va lucra la renovare în mai multe serii de lucrări astfel: Seria 1: 6 – 13 august, Seria 2: 13 – 20 august,  Seria 3: 20 – 27 august, Seria 4: 27 august – 3 septembrie și Seria 5: 3 – 10 septembrie.

Cula Crăsnaru, una dintre cele mai valoroase cule din România, este un simbol al Olteniei care se află pe lista indicativă UNESCO a României. A fost construită în secolul XVIII și este specială deoarece este printre singurele care, aparent, păstrează acoperișul original. 

Lucrările care au demarat deja, urmăresc completarea elementelor din stejar ale acoperișului și montarea unei învelitori în 3 straturi din draniță de molid care să protejeze construcția față de intemperii. 

Se va zidi și coronamentul degradat din cărămidă și se vor reface inclusiv arcele prăbușite. Alte lucrări vor viza completarea grinzilor de tavan de la ultimul nivel. 

Vizualizări: 1,918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: