Ultima oră

A început prima minivacanță legală din 2023 

Finalul lunii ianuarie aduce și prima sărbătoare legală din 2023 iar angajații de la stat beneficiază, săptămâna viitoare, de prima zi liberă care aduce și prima minivacanță a anului.

Românii care lucrează la stat vor avea parte de o minivacanţă în aceste zile. Pe 24 ianuarie, marţi, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, zi liberă conform prevederilor din Codul Muncii.

Ziua liberă de 24 ianuarie din acest an vine la ”pachet” cu o primă minivacanță pentru bugetari. Întrucât Ziua Unirii Principatelor Române pică într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și ziua de 23 ianuarie 2023 (luni) să fie liberă. Se va face astfel o punte între liberul legal și zilele de weekend. De notat că această decizie este valabilă doar pentru bugetari iar această zi de 23 ianuarie va fi recuperată ulterior.

Conform Guvernului României, aceste prevederi legate de ziua liberă de 23 ianuarie ”nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii. Nici magistrații sau cei care lucrează în cadrul instanţelor judecătoreşti nu vor avea liber în aceste zile dacă sunt implicați în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie”.

În 2023, și 2 iunie și 14 august 2023 au fost declarate libere de Guvern pentru a face punte cu sărbătorile legale din data de 1 iunie și 15 august și zilele de weekend.

Vizualizări: 649

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: