antiVirale

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Târgu Jiu

Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj și al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, organizează luni, 24 iunie 2024, începând cu ora 10:00, atât la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, cât și la amfiteatrul din centrul pietonal al municipiului, Ziua Universală a Iei. 

Sărbătoarea este un prilej de a celebra ia românească, o piesă vestimentară tradițională cu o bogată istorie și o frumusețe aparte, considerată simbolul identității și al creativității spațiului românesc. 

Programul evenimentului include:

 ●CONCURSUL „CĂMAȘA CU ALTIȚĂ – Identități gorjenești”, ediția a II-a. Prezența participanților la concurs este așteptată la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” începând cu ora 0900.

Secțiunile concursului:

1. Cea mai reprezentativă ie/cămașă tradițională femeiască sau costum femeiesc (zona centrală a județului, precum și din zonele de interferență ale județului);

2. Cea mai frumoasă poveste a iei/cămășii tradiționale gorjenești;

3. Reproducere/recuperare modele, motive și tehnici străvechi. Se vor evalua cămășile gorjenești lucrate/cusute de curând, respectând  sursele/modelul din albumele de cusături populare. Se va  menționa titlul albumului, autorul, editura și anul apariției sau colecția muzeală;

●Spectacol folcloric pregătit cu entuziasm de către cursanții instituției noastre, care va avea loc la amfiteatrul din centrul orașului.  Măriile Gorjului, Virtuozii Gorjului, Păstorașii sau Lăstăreii Gorjului sunt doar câteva dintre grupurile care vor aduce buna dispoziție. Nu vor lipsi nici dansurile populare din mai multe zone etnografice ale județului nostru: Polovragi, Drăgotești, Stoina, Logrești, Căpreni, Hurezani, Runcu, Bălești, Văgiulești, Samarinești și Bolboși.

„Invităm toți participanți să îmbrace ia românească și să se alăture acestei sărbători a portului nostru național”, anunță organizatorii.

Vizualizări: 443

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: