Actualitate

Vor să scoată “dezafectare ireversibilă” din textul ordonanței

Guvernul și-a propus să adopte până la finalul acestei luni calendarul de închidere definitivă și ireversibilă a carierelor miniere și grupurilor energetice pe cărbune.

Liderii federațiilor Mine Energie și Univers s-au întâlnit, luni, la Drobeta Turnu Severin cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, unde au cerut intrarea în conservare a grupurilor care se închid și renunțarea la sintagma “definitiv și ireversibil” din textul ordonanței.

“Din discuțiile purtate, au fost semnale că există sprijin ca solicitările federațiilor în ceea ce privește modificările aduse la O.U.G. Solicitările federațiilor fiind următoarele:

1) Eliminarea din texul ordonanței a expresiei „dezafectare ireversibilă”;

2) Neînchiderea capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune până în momentul funcţionării centralelor pe gaz;

3) Adaptarea OUG pe planul de restructurare a CEO, termenul de închidere 2032 nu 2030;

4) Funcționarea în regim de siguranţă a S.E.N, posibilitatea pornirii grupurilor oprite prin programul de decarbonare în situația unei crize energetice.

Modificarea OUG referitor la venitul de completare, astfel încât acesta să fie pe o perioadă de 4 ani, cu o valoare a salariului mediu pe toată durata celor 4 ani (nu ca până acum) și cu păstrarea condițiilor de grupă pe toată această perioadă. Plăți compensatorii mult mai mari decât cele acordate în perioada anterioară. Joi, 16.06.2022, la sediul Ministerului Energiei, va avea loc Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Energiei în care se vor purta discuțiile finale ale acestei OUG”, au transmis liderii celor două federații.

 

Vizualizări: 1,866

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: