Social

Unde vor fi mutați localnicii din Runcurel

Satul Runcurel din județul Gorj, situat între trei cariere miniere, va deveni istorie. Cele 34 de gospodării care mai sunt acolo vor fi demolate.

Unele vor fi reconstruite la Târgu Jiu, Telești sau Cornești, acolo unde Complexul Energetic Oltenia are terenuri. Proprietarii pot opta însă pentru sume de bani, cea mai mare evaluare a unei gospodării fiind de o sută de mii de euro.

“Procedura de evaluare a proprietăților din Runcurel s-a încheiat, iar după data de 1 august vor începe negocierile cu fiecare proprietar în parte. (...) Vor exista trei soluții pentru localnicii care sunt afectați, și anume: acordarea de despăgubiri bănești, reconstruirea caselor și dependințelor în localitățile Telești, Cornești și Târgu Jiu, iar ultima variantă este exproprierea pentru cauză de utilitate publică”, a transmis prefectul Cornel Răducan Morega.

Runcurel este situat între carierele miniere Jilț Nord, Jilț Sud și Roșiuța. De reținut că localnicii din Runcurel au fost păcăliți de ecologiști să ceară despăgubiri și de un milion de euro, doar ca să blocheze carierele miniere, ceea ce s-a și întâmplat ani buni. Între timp, legislația a permis exproprierea pentru cauză de utilitate publică, astfel că negocierile dintre CE Oltenia și proprietari pornesc de la alte premise.

Vizualizări: 1,715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: