Social

Unde se poate face vaccinul antigripal

Gripa amenință să devină o epidemie fiind o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate, și mult mai ușor transmisibilă după ce organismul a trecut prin alte boli în perioada de pandemie.

În special copiii mici, vârstnicii de peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice au un risc major pentru forme severe de gripă, care necesită spitalizare și pot evolua către deces, informează medicii care recomandă vaccinarea anti-gripală care se realizează la medicii de familie.

Dat fiind contextul pandemiei de COVID-19 și cirulația concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este și mai importantă în sezonul acesta pentru că o co-infecție virus gripal-SARS-CoV-2 poate avea o evoluție severă, în special la grupele vulnerabile de oameni.

Românii pot primi vaccinul antigripal la medicii de familie și în farmacii. Un ordin recent al ministrului Sănătății aduce o schimbare importantă în domeniul sănătății. Chiar din acest sezon gripal va începe un program pilot, în care ne vom putea vaccina antigripal chiar în farmacii. Printr-un ordin de ministru, vaccinurile antigripale ar putea fi administrate de farmaciști.  Astfel, farmaciile trebuie pregătite corespunzător, iar farmaciștii să finalizeze unui curs post-universitar.

Vaccinul se face la solicitarea persoanei adulte iar în cazul minorilor, vaccinarea se realizează la solicitarea reprezentanţilor legali dacă persoana care se prezintă la vaccinare deţine o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere.  Cei care se vaccinează trebuie să vină cu o recomandare din partea medicului de familie. De asemenea, este necesar ca aceștia să se mai fi vaccinat anterior cel puțin o dată pentru a ști dacă au avut reacții adverse.

Vizualizări: 688

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: