Politică

Un nou atac PSD la ministrul Energiei

Social-democrații nu ratează nicio ocazie să-l atace pe ministrul liberal al Energiei în privința facturilor uriașe la curentul electric.  

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea afirmă, marţi, într-o postare pe Facebook, că astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte şi îi transmite ministrului Virgil Popescu să nu se mai mire că preţurile furnizorilor sunt mari. 

Potrivit senatorului PSD, încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la preţuri corecte, este soluţia care ar tempera creşterea preţurilor la energie şi îi cere ministrului PNL să se apuce de muncă. 

„Ordonanța pe energie aduce mai multe elemente de noutate, dar unul mi se pare extrem de important: obligația companiilor producătoare de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO etc.) să încheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile mari.

Ce înseamnă acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzacționate de pe piața zilei următoare PZU, acolo unde se înregistrează acele valori extrem de mari (speculative), pe piața contractelor bilaterale unde prețurile ar trebui să reflecte costurile de producție și un profit decent. Volumul tranzacționat pe PZU ajunsese la 50%, adică jumătate din cantitatea de energie consumată în România.

Cum se încheie contracte bilaterale?

Prin mandatarea de către ministrul energiei a reprezentanților statului în AGA companiilor mai sus menționate, pentru a realiza planurile de vânzare pe 5 ani și a semna contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile din România.

Deci, Virgil Popescu are foarte mult de lucru, trebuie să mandateze reprezentanții statului în regim de urgență”, se arată în postarea senatorului.

Mesajul lui Oprea vine ca replică la declarațiile ministrului Popescu care cerea ca ANRE „să-și facă treaba”, iar Protecția Consumatorului să verifice furnizorii de energie, în scandalul facturilor prea mari. Ambele instituții se află sub conduceri controlate de PSD

Vizualizări: 1,632

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: