antiVirale

Tradiţii, obiceiuri și superstiţii de Bobotează

Odată cu sărbătoarea de Bobotează se încheie oficial și sărbătorile de iarnă, această ultimă sărbătoare, Botezul Domnului, reprezentând la creștini momentul nașterii spirituale a lui Iisus Hristos. 

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului. În această zi, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în agheazmă vor fi feriţi de rele şi de boli.

Se spune că de Bobotează apele se sfințesc și capătă puteri miraculoase, însă în această zi nu trebuie să te speli pe cap sau să speli haine pentru că „se spurcă apele”. 

Cu apa sfinţită în ziua de Bobotează oamenii îşi stropesc casele şi animalele, iar restul de agheasmă pe care o primesc de la preot atunci când acesta vine cu Iordanul o păstrează în sticle, pentru diverse leacuri.

Dar cea mai des întâlnită tradiție de Bobotează este întâlnită în satele situate pe malul apelor unde se obișnuiește ca în timpul în timpul slujbei de Bobotează, preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori îngheţată, iar după aceea câţiva tinerii curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi.

În unele zone ale țării gospodarii îşi afumă grajdurile şi vitele pentru a alunga duhurile rele din acestea, în timp alţii aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoţite de strigături şi zgomote.

Vizualizări: 587

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: