Actualitate

Susține că Gorjul va da cărbune și în 2030

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, susține că planul de restructurare aprobat zilele trecute de Comisia Europeană permite exploatarea cărbunelui cel puțin până în 2030. Prin PNRR, România și-a asumat să renunțe la cărbune din 2030, dar la ce criză energetică a început, nu este exclus ca factorii de decizie de la Comisia Europeană să înțeleagă faptul că nu putem trăi doar cu aer, oricât de curat ar fi acesta.

“Planul de restructurare conține păstrarea de capacități până în 2030, cel puțin. Planul este pe perioada 2021 – 2026, cu perspectiva anului 2030, an în care sunt identificate capacități de producere a energiei pe bază de cărbune”, a declarat Daniel Burlan, la Radio Infinit.

Acesta spune că România nu a stabilit încă data la care va închide exploatările pe cărbune. “Ministerul Energiei lucrează la o lege a phase out-ului a cărbunelui. Aceasta va fi dezbătută în Parlament și vom avea date certe cu privire la înlocuirea în totalitate a energiei pe bază de cărbune”, a explicat Burlan.

Cu sau fără lege, mare parte din exploatările de huilă au fost deja închise în România, iar cele de lignit sunt blocate prin tot felul de tertipuri birocratice.

Potrivit planului de restructurare, CE Oltenia va mai păstra doar trei din cele 12 grupuri pe cărbune, două la Rovinari și unul la Turceni, cu carierele aferente.

Vizualizări: 3,374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: