Actualitate

Și-a pus în cap liderii de sindicat din minerit

Ion Rușeț, consilier al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a reușit să își pună în cap câțiva lideri de sindicat, după ce le-a spus câteva adevăruri care i-au deranjat.

Fost lider sindical, Rușeț a criticat felul în care sindicaliștii se pozează cu politicienii, apoi le transmit salariaților că este rezolvată problema pensionării la 52 de ani, fără să fie adevărat. “Colegii mei din producție sunt extrem de dezamăgiți. Vă dați seama ce așteptări au avut colegii mei și așteptările acestea au fost determinate de declarațiile unor politicieni, de faptul că liderii de sindicat s-au dus pentru poză la parlament. Și repet, liderii de sindicat s-au dus pentru poză la comisii, la plen, apoi au venit și au zis: am rezolvat, peste o lună este legea”, a spus Ion Rușeț la Radio Infinit.

Manu Tomescu, vicepreședinte al Sindicatului Energia Rovinari, a transmis pe pagina de socializare că Ion Rușeț este o ”trompetă a sistemului care a făcut praf Complexul Energetic Oltenia vreme de 31 de ani”. ”Zilele mele de concediu au fost consumate numai pentru condițiile de lucru. Să vină să facă bășcălie despre toată lupta noastră, m-a deranjat foarte tare”, a mai transmis Manu Tomescu.

Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, susține la rândul lui că Ion Rușeț este unul dintre cei care au contribuit la crearea de discriminări în Complexul Energetic Oltenia.

Una peste alta, protestele continuă la Târgu Jiu, noul guvern nu a dat ordonanța într-o săptămână, așa cum promiseseră liderii politici, și nici nu sunt semne că problema celor care așteaptă pensionarea la 52 de ani va fi rezolvată în acest an.

Între timp, vedem că sunt zeci de decese pe an în rândul salariaților Complexului Energetic Oltenia, pentru că este greu să faci față la munca grea, atâta vreme cât media de vârstă este de 50 de ani în cariere și termocentrale.

În timp ce politicienii și liderii de sindicat se bat în declarații, Casa de Pensii Gorj a explicat de ce au fost emise 1.277 decizii privind respingerea pensiei pentru limită de vârstă. Iată motivele invocate:

- Persoanele solicitante nu au făcut dovada îndeplinirii condițiilor privind stagiul de cotizare în raport cu vârsta de pensionare redusă conform legii;

 

- Pentru perioada anterioară datei de 01.04.2001, dovada încadrării în grupe superioare de muncă se face pe baza înscrisurilor din carnetul de muncă sau a adeverințelor eliberate de către angajator, în conformitate cu prevederile legale, iar după această dată, încadrarea în condiții deosebite sau condiții speciale se face pe baza declarațiilor nominale depuse de către angajator, respectiv a avizelor primite;

 

- Cele 1.277 de persoane nu au făcut dovada încadrării în condiții speciale, pentru perioadele anterioare datei de 18.08.2021;

 

- Deoarece Legea nr. 197/2021 nu conține reglementări referitoare la asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate înainte de intrarea în vigoare a acesteia, pentru reducerea vârstei standard de pensionare privind cele 1.277 de persoane au fost aplicate, după caz, prevederile art. 55, alin. (1), tabelul nr. 1 si nr. 2 din Legea nr. 263/2010, modificată și completată;

 

- Legea nr. 197/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, așa cum reiese și din titlu nu este o lege de sine stătătoare, sau o lege cu caracter special care să dea posibilitatea unei categorii de persoane să beneficieze de o pensie de limită de vârstă la o anumită vârstă, fără a ține seama de singura lege ce reglementează sistemul public de pensii(Legea nr. 263/2010). 

Vizualizări: 4,275

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: