Social

Rase de porc cu randament mare de creștere

Sunt câteva rase de porc care ating suta de kilograme în doar câteva luni.

Porcul Marele Alb este cu siguranță cel mai prezent printre cele mai bune rase de porci din întreaga lume, datorită eficienței sale reproductive foarte ridicate. Este o rasă de origine și selecție engleză, care a suferit o mulțime de selecție genetică de-a lungul anilor. 

Are trunchiul lung, coapsele si umerii bine dezvoltati, greutatea lor ajunge chiar si la 300-350 kg. Se caracterizeaza prin prolificitate mare, de fapt se pot naste chiar si 10-11 purcei la fiecare nastere, si printr-o mare adaptabilitate la diverse medii si tehnici agricole. 

Este foarte precoce, deja la 6 luni de viata depaseste 100 kg si are o crestere foarte dezvoltata (0,5-0,8 kg pe zi). 

Furnizează carne de calitate excelentă, potrivită în special pentru a fabrica de cârnați, dar dă rezultate excelente și pentru carnea proaspătă. Lucrările de selecție genetică au determinat această rasă să dezvolte foarte mult partea posterioară a corpului, în special coapsele, cu scopul de a obține o producție mare de șunci.

Greutate maxima la care poate ajunge este de 300-350kg.


Landrace - Originar din Insulele Britanice, a fost obținut din încrucișări efectuate în Danemarca, între anii 1800 și 1900, între populația locală de origine celtică și masculi adulți de albi mari importați din Anglia. Are o dimensiune bună, un corp foarte lung, piele roz și blană albă. Este recunoscut după urechile lungi care cad. Are caracteristici de producție foarte asemănătoare cu cele ale porcului Mare Alb și este excelentă atât pentru producția de porci grei, cât și pentru producerea cărnii slabe pentru consum direct. Are prolificitate bună (8-10 purcei la naștere).
Greutate maxima la care poate ajunge este de 300-350kg


Duroc - Selectat în Statele Unite, este de origine incertă. Cel mai probabil derivă din încrucișarea în trei căi dintre porcii din rasa Berkshire cu porci din rasele locale cu blană roșie, sau din Africa sau, după unii autori, din Peninsula Iberică. Este o rasă de mărime medie și construcție robustă. Porcii Duroc se potrivesc mai bine cu climatul tropical decât al nostru. Este o rasă timpurie și destul de prolifică, capabilă de o creștere zilnică puternică (0,6-0,8 kg pe zi). În Romania, este destinat pentru producția de cârnați grei de porc, se folosește mai ales în încrucișări doua sau mai multe modalitati de constituire a hibrizilor comerciali. Duroc este printre acele rase de porci care a devenit tot mai cautata in Romania.

Greutate maxima la care poate ajunge la 250-300kg.


Pietrain - A fost selectat în Belgia și este o rasă foarte specializată pentru producția de carne slabă. Are o dimensiune medie, prolificitate redusă și din acest motiv mai potrivită pentru producția de porci ușoare. Este un porc hipertrofic, adică are mase musculare foarte pronunțate care asigură randamente foarte mari la sacrificare, cu carne palida aproape lipsită de grăsime. Este o rasă, totuși, foarte susceptibilă la stres. Aceasta determină modificări fiziologice ale maselor musculare astfel încât să compromită aptitudinea de transformare în jambon de calitate. În plus, carnea sa nu ia bine sare atunci când face cârnați.
Greutate maxima la care poate ajunge este de 180-220kg.


Hampshire - ste o altă rasă originară din SUA, de mărime medie. Unii l-ar putea confunda cu Cinta Senese, având în vedere haina neagră cu o bandă albă care coboară de la greabăn până la umeri pe ambele membre din față. În plus, în comparație cu Cinta, acest porc are o dimensiune mare, o masă musculară mai mare și o carne mai slabă. Este foarte adaptabil, crescut și în sălbăticie.

Greutate maxima la care poate ajunge este de 200-240kg.


Mangalita este unul dintre cei mai grasi porci din lume; in medie 65-70% din carcasa este grasa, iar carnea slaba reprezinta doar 30-35% din carcasa, fata de peste 50% la rasele moderne. Dar acea carne este considerată printre cele mai gustoase carne de porc din lume. Carnea porcului Mangalita este roșiatică, foarte marmorată cu grăsime albă cremoasă și este bogată în acizi grași omega-3 și antioxidanți naturali

Greutate maxima la care poate ajunge la 250-300kg.


Bazna - Este o rasă de porci romaneasca foarte adaptabilă și va mânca aproape orice i se dă, precum și se reproduce rapid, cu o medie de nouă purcei pe puiă. O scroafă poate făta între opt și doisprezece pui de-a lungul vieții de reproducere.

Purceii de Bazna cântăresc aproximativ 1,3kg la naștere, crescând la aproximativ 60kg în șase luni și 131kg în douăsprezece. În timp ce porcii tineri sunt apți pentru îngrășarea timpurie și cântăresc de obicei 220 de kilograme la vârsta de sacrificare, cele mai bune rezultate pentru carne se obțin la 330 de kilograme, când raportul carne/grăsime este cel mai bun. Rasa Bazna este foarte adaptată pentru condiții naturale de reproducere și creștere; nu este foarte pretențios și pot fi folosite cu succes diverse surse de hrană.

Greutate maxima la care poate ajunge la 250-330kg
 

Vizualizări: 1,802

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: