Actualitate

Probleme minore în centrele de bătrâni și copii ale DGASPC Gorj

Cele 34 de centre/ servicii sociale din cadrul DGASPC Gorj au fost verificate în ultimele trei zile, prin ordin al prefectului, așa cum s-a întâmplat în toată țara, după cazul azilelor groazei de la Voluntari.

„Nu a fost constatată, prin procesele verbale de control, nicio situație prin care beneficiarii – vârstnici, adulți, copii, să nu fie bine îngrijiți. Nu au fost constatate forme de abuz, neglijare sau exploatare a beneficiarilor – vârstnici, adulți, copii“, a precizat DGASPC Gorj într-un comunicat.

Astfel, în data de 11.07.2023, au fost controlate 17 centre/servicii destinate copiilor și un număr de 2 centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități, constatându-se 3 deficiențe, care au fost remediate în timpul controlului, dar pentru care 3 salariați au fost sancționați cu amenzi contravenționale în cuantum total de 10.000 lei pentru gestionarea/manipularea necorespunzătoare a deșeurilor medicale, respectiv pentru sterilizarea neconformă a instrumentarului medical. 

De asemenea, la un centru s-a constatat că acesta nu este dotat cu grup electrogen. „Precizăm că centrul respectiv nu este dotat cu grup electrogen, deoarece în perioada imediat următoare va fi închis, copiii urmând a fi relocați pe două case, achiziționate recent de DGASPC Gorj, prin înființarea a două noi servicii sociale destinate acestora“, mai arată sursa citată.

Deficiențele pentru care au fost aplicate și avertismente au fost remediate pe timpul controlului sau sunt în curs de remediere, urmând a fi realizate în cel mai scurt timp. 

În cursul zilei de 12.07.2023, au fost controlate 5 centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități. Cu această ocazie, au fost constatate deficiențe precum: 

- lipsa de indicatoare de securitate și avertizare la depozitul de lemne al unui centru;

- necesitatea efectuării de lucrări de întreținere la clădirea unui centru;

- neaplicarea corespunzătoare a normelor tehnice de sterilizare de către personalul medical, motiv pentru care o angajată a fost sancționată cu amendă în cuantum de 6000 lei; 

- au fost identificate 2 medicamente cu termen de valabilitate expirat, în aparatul de urgență, la un centru, fiind aplicată, unui cadru medical, o amendă în cuantum de 2000 lei. 

În data de 13.07.2023, au fost controlate 10 centre/servicii sociale și nu au fost constatate deficiențe.

„În concluzie, în urma controalelor efectuate în perioada 11 - 13.07.2023, la cele 34 de centre/servicii sociale subordonate DGASPC Gorj, instituția nu a fost sancționată contravențional, iar măsurile dispuse în sarcina noastră au fost remediate pe timpul controlului sau sunt în curs de remediere și vor fi realizate în perioada următoare. 

Astfel a reieșit că nu sunt probleme cu impact negativ pentru beneficiarii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. 

Subliniem faptul că principala prioritate a DGASPC Gorj o reprezintă respectarea și garantarea drepturilor persoanelor vulnerabile – copii, adulți, vârstnici - și oferirea unor servicii de calitate în concordanță cu standardele și legislația în materie și, de ce nu, o îmbunătățirea continuă a acestora“, se arată în comunicatul semnat de directorul Laurențiu Diaconescu.

Vizualizări: 1,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: