Eveniment

O noapte de arest pentru un bărbat din Turburea

Polițiștii au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 54 de ani, din comuna Turburea, bănuit de săvârșirea infracțiunii de încălcare a ordinului de protecție provizoriu.

“În cursul aceleiași zile, polițiștii au efectuat verificări la locuința comună a soților, pentru a  stabili dacă bărbatul respectă măsurile impuse prin ordinul de protecție provizoriu, emis la data de 24 noiembrie a.c., ocazie cu care au identificat-o la domiciliu pe persoana vătămată, dar și pe soțul acesteia”, a comunicat IPJ Gorj.

Cercetările continuă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încălcare a masurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu.

În perioada 19 – 25 noiembrie, polițiștii gorjeni au intervenit în 17 cazuri de violență domestică, ocazie cu care au fost întocmite dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie, lovire sau alte violențe și amenințare.

 

În 11 dintre situații, poliţiştii care au intervenit la cazurile de violenţă domestică, au emis, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile.

IPJ Gorj reamintește că, de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu pentru 5 zile.

 

“Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

 

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

 

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, precum evacuarea locuinței, păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta”, a comunicat IPJ Gorj. 

Vizualizări: 2,699

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: