Anchetă

Nereguli grave descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Câlnic: Plăți efectuate fără respectarea legislației!

Curtea de Conturi a României atrage atenția asupra unor nereguli semnificative înregistrate la Primăria comunei Câlnic, Gorj, unde, la finalul anului 2022, autoritatea locală a încheiat un contract de cesiune de creanță fără respectarea condițiilor legale esențiale.

„Atragem atenția asupra operațiunilor efectuate și raportate în situațiile financiare pentru stingerea unei obligații de plată față de un creditor”, se precizează în raportul Camerei de Conturi Gorj.

Potrivit documentului, Primăria Câlnic a fost de acord să achite suma de 140.268 lei unui operator economic (cesionar), care preluase prin cesiune creanța unui alt creditor (cedent), pentru lucrări executate în beneficiul comunei. Cu toate acestea, cesiunea s-a realizat fără ca administrația locală să își fi exprimat în prealabil acordul scris, așa cum prevede legislația în vigoare. Mai mult, nu a fost prezentat niciun document oficial care să ateste inexistența datoriilor fiscale ale cedentului la momentul efectuării plăților.

Inspectorii Curții de Conturi notează că „niciuna dintre obligațiile prevăzute în actul normativ privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului nu a fost îndeplinită, respectiv acordul scris al comunei Câlnic și inexistența datoriilor fiscale”.

În schimb, entitatea auditată a pus la dispoziție o adresă de înființare a popririi asupra sumelor datorate cedentului, emisă anterior semnării contractului de cesiune, precum și o adresă de suspendare temporară a popririi emisă de Ministerul Finanțelor. Din aceste documente reiese că cedentul avea obligații restante la bugetul de stat în valoare de 32.337 lei, însă nu s-au prezentat dovezi privind situația fiscală exactă la momentul plăților efectuate.

Curtea de Conturi avertizează că astfel de practici „pot genera prejudicierea bugetului de stat” și subliniază că scopul impunerii unor condiții stricte pentru cesiunea de creanță este acela „de a preîntâmpina crearea și dezvoltarea unor mecanisme frauduloase sau inginerii financiare vizând sume ce provin din veniturile publice”.

Situația ridică semne de întrebare cu privire la modul în care administrația publică locală gestionează fondurile publice și respectă principiile de legalitate și transparență în operațiunile financiare.

Vizualizări: 1,015

Alte articole din Anchetă:

Citește și: