Actualitate

Minerii, scoși în acest an din CE Oltenia

Decizia Comisiei Europene din 26 ianuarie anul trecut, prin care a fost validat planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, face referire la divizarea societății, în sensul separării activității miniere. Separare care se va produce în acest an, iar mii de mineri vor fi mutați pe altă societate.

Logica unui astfel de demers nu este clară, în contextul în care mai sunt doar trei ani până la intrarea în conservare a tuturor capacităților.

Iată ce scrie în decizia Comisiei Europene: “Autoritățile române s-au angajat, de asemenea, să demareze procesul de înființare a filialei de lignit după aprobarea de către Comisie a planului de restructurare al CE Oltenia și să încheie acest proces înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, conform următorului calendar orientativ: decizia de începere a procesului de divizare a activităților din domeniul lignitului în februarie sau martie 2023, pregătirea proiectului de divizare a activităților din domeniul lignitului în martie sau aprilie 2023, divizarea efectivă a activităților din domeniul lignitului în septembrie sau octombrie 2023. În orice caz, autoritățile române s-au angajat să creeze filiala de lignit înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, adică înainte de sfârșitul anului 2026”.

Remarcați cum, de fiecare dată, ni se spune că autoritățile române au propus asta, deși în mod evident au propus având pistolul la ceafă.

Potrivit aceluiași document, „filiala de lignit” va îngloba și exploata unitățile energetice pe bază de lignit existente și activele conexe ale societății CE Oltenia care nu sunt vizate de trecerea la gaze naturale sau surse regenerabile de energie. 

Contabilitatea filialei de lignit va fi clar separată de contabilitatea societății CE Oltenia, se mai specifică în document.

Vizualizări: 6,443

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: