Social

Miner: Noi suntem mai valoroși morți, decât vii

Protestele din Valea Jiului îi fac și pe alți mineri din țară să își strige durerea. La mina de uraniu de la Crucea, din județul Suceava, situația este chiar mai dramatică, dar acolo minerii sunt puțini și nu se fac auziți.

“Și noi suntem în luna asta în urmă cu salariile, ni s-a spus ca o lună, o lună și jumătate să nu ne așteptăm la bani. Hrana rece nu ne-am luat-o cred că de vreo doi ani și jumătate”, a spus un miner de la Crucea, pentru Sabotorii.

Minerul spune că nici tichetele de masă nu au fost date de mai bine de un an și că banii de hrană ai minerilor sunt folosiți de administrație să cumpere piese de schimb. “Pe noi ne trimit acasă, acum pe 18 ianuarie am început lucrul. La TESA au mărit salariile”, acuză minerul, care spune că uraniul necesar pentru Nuclearelectrica este luat din Canada. “Domnii de la Ministerul Energiei nu vor să ia de la noi. Acum vor să ne închidă și să ne bage pe altă firmă. Aici, firma e datoare în toate părțile. Vor să ne ducă în faliment ca ei să aducă uraniu din străinătate”, mai acuză minerul, care își amintește cu nostalgie de timpurile în care mii de mineri lucrau acolo. Acum în producție, în subteran, ar mai fi 70-80 de oameni, a mai spus minerul, care menționează că el are 2.800 de lei salariu de încadrare. “Cu sporul de pericol și sporul de radiații, luăm în mână undeva la trei mii de lei”, a explicat acesta.

Unul dintre creditorii Companiei Naționale a Uraniului (CNU), controlată integral de Ministerul Economiei, a cerut acum un an intrarea în insolvență a companiei, aflată de mai mulți ani într-o situație financiară dificilă.

Insolvența CNU a fost solicitată de către Tinmar Energy SA din grupul omonim controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, unul dintre cei mai importanți furnizori independenți de energie electrică din România. Cererea de intrare în insolvență a fost însă respinsă de Tribunalul București în decembrie anul tecut.

Pentru minerii de la Crucea, închiderea minei este doar o chestiune de timp: “Noi suntem mai valoroși morți, decât vii. E mai mare miza să ne închidă”.

Vizualizări: 3,022

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: