antiVirale

Meșteșugurile și tradițiile din Gorj, promovate în Grecia

Muzica autentică românească, dar și dansul popular și costumele tradiționale din toate zonele reprezentative ale României au încântat auzul și văzul a peste 500 de spectatori care au participat la două spectacole ce au fost organizate, la finalul săptămânii trecute, în Grecia, în localitățile Leonidio și Sparta, din regiunea Peloponez. 

Evenimentele au fost reunite sub denumirea „Interferențe cultural-artistice româno-grecești în Peloponez”, ediția I, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, fiind organizat de Primăria Polovragi, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia” din Atena și de Municipalitatea Kynouria de Sud. 

Publicul mixt, format din români stabiliți în Grecia sau aflați la muncă în peninsulă, și localnici, dar chiar și din turiști, a fost încântat de prestația artiștilor urcați pe scenă, de dânsul vioi și de obiectele tradiționale expuse.

Evenimentul din Grecia s-a organizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni care a aprobat suma de 130.400 de lei pentru acest proiect, 7.000 de lei fiind aportul Primăriei Polovragi și a Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.

O surpriză plăcută a fost invitația făcută de Asociația Socio-Culturală „Români Uniți” din Peloponezul de Sud care a organizat cu brio „Festivalul de Cântece și Dansuri Românești”, aflat la prima ediție, eveniment ce s-a desfășurat în Sparta, pe 6 iulie. Copiii, membri ai Ansamblul Folcloric „Dacia” din Atena, alături de membrii Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului” din Polovragi și de artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu” din cadrul Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, au oferit momente artistice deosebite care au inclus cântece și dansuri populare românești din diferite zone ale țării, atât la Leonidios cât și în Sparta. 

Ambele evenimentele au fost completate de ateliere de meșteșuguri tradiționale românești, realizate de meșterii populari de la Scoala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Este vorba despre Claudia Drăghescu (țesut), Daniel Preduț (Atelierul Lui D'art-arta lemnului), Tiberiu Ecovescu (iconărit), Marian Măgureanu (olărit), Ștefan Popescu (construcție instrumente populare) și Cornelia Bodescu (port popular). Artiștii populari nu doar că și-au expus produsele și le-au spus povestea, ci au lucrat și cu copiii care au vrut să învețe olărit, pictură pe lemn sau țesut. 

Au încântat publicul cu muzică din toate zonele țării artiștii: Amelia Cîrciu Carcalicea, Ştefan Popescu, Cornelia Bodescu, Petronela Butnaru, Ionuț Cătălin Pilea și Ioana Stana. Aceștia au fost acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Lătarețu”, dirijor Andrei Carcalicea. Polovragiul a fost la înălțime cu prestația membrilor Ansamblului „Cheile Oltețului", coregraf Andreea David. 

De altfel, dansatorii prin suitele prezentate au purtat publicul prin foarte regiunile României, spectatorii intrând și ei în horă, în ambele localități.

Vizualizări: 440

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: