Actualitate

Magnatul Comănescu va face centralele pe gaze din fonduri nerambursabile

Firma omului de afaceri Gabriel Comănescu, GSP Power, a depus trei proiecte pentru a fi finanțate din Fondul de Modernizare. Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. 

Complexul Energetic Oltenia nu poate depune proiecte pentru că nu are aprobat planul de restructurare. În aceste condiții, banii nerambursabili vor merge spre firme private.

Cel mai mare proiect propus de GSP Power este o centrală electrică cu motoare pe gaz, în ciclu simplu, cu o capacitate de 155 MW, proiect care ar urma să fie realizat în orașul Constanța, și care ar avea o valoare de 273 de milioane de lei.

Al doilea proiect este in parc fotovoltaic de 10 MW, în satul Sibioara, comunna Lumina, tot în județul Constanța, care are o valoare de 35 de milioane de lei.


Al treilea proiect este cel realizat în parteneriat cu Romgaz lângă Drobeta Turnu Severin, la Halânga, unde vor fi realizate o centrală pe gaze, în ciclu combinat, și un parc fotovoltaic. 
Țările care pot accesa bani din Fondul de Modernizare sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Vizualizări: 4,309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: