Actualitate

Judecător: Susținerea că prevederile Legii nr 197/2021 se aplică doar pentru viitor este nefondată

“Sabotorii” vă prezintă încă o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova, prin care unui salariat al Complexului Energetic Oltenia i-a fost respinsă cererea de pensionare, dar nu pentru că judecătorul nu ar înțelege prevederile Legii 197/2021, ci pentru că adeverința nu este conformă.

Curtea de Apel Craiova a avut pe rol în luna octombrie plângerea unui salariat al CE Oltenia, care a contestat faptul că cei de la Casa de Pensii Dolj i-au respins cererea de pensionare. Cei de la Casa de Pensii interpretează Legea 197/2021 ca și acum aceasta ar recunoaște condițiile grele din minerit și energie doar de la intrarea în vigoare, dar judecătorii scriu negru pe alb în motivare că spiritul legii este de a recunoaște retroactiv aceste condiții, astfel că salariații din carierele miniere și termocentralele pe cărbune pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, dacă au o vechime în muncă de 30 de ani, din care 25 lucrați în producție. 

Din păcate, judecătorii au respins cererea salariatului, dar din cauză că adeverința în baza căreia a cerut pensionarea, cea primită de la CE Oltenia, nu este conformă cu cerințele Legii 197/2021. 

Este al doilea caz de acest fel pe care îl prezentăm în “Sabotorii”, pentru a elimina speculațiile intens cultivate de liderii sindicali și de politicieni, potrivit cărora instanțele din Oltenia interpretează legea diferit față de alte instanțe din țară, unde mii de oameni au ieșit deja la pensie în baza Legii nr. 197/2021.

Vă prezentăm pe larg motivarea instanței Curții de Apel Craiova, pentru că știm că sunt mii de mineri și de energeticieni interesați de această speță. Iată pasajul prin care judecătorii combat susținerile Casei de Pensii Dolj:

În ceea ce privește susținerea intimatei în sensul că prevederile art. 30 alin 1 lit i, art. 56 alin 1 lit d, art. 56 alin 3 lit. d şi art. 56 ind. 2 alin 1 din Legea nr 197/2021 invocate de contestator, se aplică doar pentru viitor, instanța a apreciat că aceasta este nefondată.
De altfel, ulterior formulării cererii de pensionare, legiuitorul a lămurit condiţiile de aplicare în timp a dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 263/2010, prin adoptarea Legii nr. 74/30 martie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 315/31.03.2022.

Potrivit acestui act normativ, la articolul 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (43) se introduce un nou alineat, alineatul (44), cu următorul cuprins:

"(44) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă."

De prevederile art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi. Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea”. 


Dar, aceeași instanță de judecată arată că adeverința depusă de salariat lângă cererea de pensionare nu este conformă. “Contrar celor susţinute de reclamant, instanţa a reţinut că adeverinţele depuse anexat cererii de pensionare nu atestă faptul că domnul (...) a făcut parte din personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui, ci numai că a lucrat la Societatea Complexul Energetic Oltenia SA locul său de muncă fiind încadrat în grupa a II-a de muncă, conform Ordinului nr. 50/1990, Anexa 2, pct. 123, care priveşte „exploatarea, întreţinerea şi repararea cazanelor şi instalaţiilor de alimentare ale acestora cu păcură sau cărbune, cât şi ale instalaţiilor din gospodăriile de cărbune ale centralelor termice şi termoelectrice”, text mult mai general faţă de dispoziţiile de excepţie din art. 30 alin. 1 lit. i din Legea nr. 263/2010”.

Sentința este definitivă, dar salariatul va putea cere din nou pensionarea anticipată, cu o adeverință corect completată. Poate nu se ajungea aici dacă, în loc să se certe între ei, liderii sindicali, politicienii, reprezentanții Casei de Pensii și administrația se așezau la masă pentru a găsi o soluție care să mulțumească pe toată lumea. Dar, politicienii și liderii sindicali vor doar să își facă imagine dând cu noroi în toate părțile, administrația a avut interesul să tragă de timp pentru a nu se produce mii de pensionări deodată, iar Casa Națională de Pensii... aici nu exclud să fi fost un funcționar cu ochelari de cal, incapabil să interpreteze corect legea.

 

Vizualizări: 3,987

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: