Social

Instituţiile publice din Motru se pregătesc pentru marea debranșare

Situaţia precară în care se află Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru (UATAA) îl face pe edilul Cosmin Morega să înceapă demersurile pentru racordarea la gaze a instituţiilor din municipiul Motru. 

În acest moment, UATAA furnizează căldură și apă caldă pentru toate instituţiile din Motru şi pentru aproximativ 5.000 de apartamente, socieatea riscând să se închidă din cauza problemelor financiare. 

"Voi face tot posibilul ca şi în această iarnă să funcţionăm, dar pentru anul 2022 nu cred că mai există soluţii pentru această societate. Am demarat procedurile şi documentele necesare pentru branşarea la gaz pentru toate locaţiile care aparţin primăriei, inclusiv gradinițe şi şcoli. Am făcut acest lucru pentru a avea o alternativă în caz că societatea nu va mai funcţiona", a declarat Cosmin Morega pentru Radio Infinit.

Acesta speră să găsească şi o finanţare pentru reacordarea la gaze, spunând că i-ar fi necesare trei milioane de euro. "Consider că ne trebuie două, trei milioane de euro, ţinând cont de instalaţia în sine. Este un lucru bun că, la obiectivele avute în reparaţii şi cele pe care le avem în continuare, am reuşit schimbarea instalaţiilor de termoficare, am montat calorifere şi tevi noi care se pretează pentru o centrală pe gaz, dar avem şi şcolile care nu au o instalaţie modernizată, acestea trebuind modernizate. Bugetul local nu poate suporta o astfel de cheltuială, mai ales dintr-o dată, dar căutam o sursă de finanţare externă", a spus Cosmin Morega. 

UATAA Motru trebuia să achiziţioneze aproximativ 50.000 de certificate de carbon, lucru ce nu s-a întâmplat, costul certificatelor ajungând la două milioane de euro, iar uzina va fi amendată cu peste 4 milioane de euro.

Vizualizări: 3,390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: