Social

INFP va monta un nou senzor de cutremure în Gorj

Institutul Naţional de Fizică a Pământului urmează să monteze în Gorj aparatură pentru detecţia radonului, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, pentru că o creștere a concentrației de radon în atmosferă anunță apropierea unui cutremur.

Gorjul a devenit epicentrul cutremurelor la începutul acestui an iar acest aspect a atras atenția specialiștilor asupra acestei noi zone seismice. Pentru că o creștere a concentrației de radon în atmosferă anunță apropierea unui cutremur, specialiștii de la INFP vor monta în Gorj aparatură pentru detecția acestui gaz. Anunțul a fost făcut de Victor Banţa, secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării.  

„INFP va monta în zona epicentrală din județul Gorj, afectat în ultima lună de peste 1500 de cutremure la mică adâncime (unele dintre ele extrem de mari) o serie de echipamente: stații seismice, accelerometre și aparatură pentru detecția Rn ca “precursor” al seismelor. Este necesar sprijinul autorităților publice locale care trebuie să ofere spații mici (5 mp) pentru montarea acestora și soluții minimale pentru alimentare cu energie electrică”, a precizat Victor Banţa care a reprezentat Ministerul Dezvoltării în cadrul Comitetului interministerial de lucru pentru RADON (Rn), organizat de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare-CNCAN.

În cadrul acestui organism Victor Banța a solicitat ca Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) să prezinte un material cu privire la legătura dintre emanația de Rn și cutremurele de pământ precum și o posibilă predictibilitate a cutremurelor funcție de emanația de Rn. Din materialul prezentat a rezultat posibilitatea prevederii cutremurelor prin măsurarea Rn în zonele de interes, cu condiția ca în sol să existe suficient de mult Rn așa încât mișcările latente ale scoarței terestre (prealabile declanșării cutremurului) să determine o concentrație mai mare în aer.  

Trebuie precizat că acest lucru va necesita o activitate de cercetare de durată, dar care se va putea realiza într-un termen rezonabil.

Județul Gorj a fost afectat în ultima lună de peste 1500 de cutremure la mică adâncime.

Vizualizări: 885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: