Ultima oră
Indicele ROBOR, în creștere. Ce se întâmplă în România

Indicele ROBOR, în creștere, la trei luni, în funcție de care se calculează împrumuturile în lei accesate înainte de mai 2019.
Aceste informații vin de la Banca Națională care a afișat, vineri, o valoare de 7,31%.
Spre exemplu, la un credit de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, rata a crescut în patru zile cu aproximativ 260 de lei, potrivit digi24.
„La prima vedere, această devalorizare a modelei naționale a avut caracter conjunctural și a fost determinată, în principal, de incertitudinea politică generată, în special, de demisia premierului Ciolacu, care a pus România într-o situație puțin neașteptată, de interimat pe toată linia, de la președinte la prim-ministru până la Guvern. Este firesc ca economia să reacționeze la astfel de evenimente. Este firesc ca moneda națională să se devalorizeze, în condițiile în care din toate zonele economiei - și nu numai ale economiei, ale întregii societăți românești - incertitudinea a generat nevoie de stabilitate. Când e vorba de monedă, singura posibilitate pe care o avem este să achiziționăm monedă relativ stabilă euro, dolar, liră, orice altă monedă în care se poate se poate investi. La asta adăugăm și nevoile de achitare a facturilor externe”, a transmis consultantul fiscal, Dan Schwartz.
Joi, a fost înregistrat un nou maxim istoric: 5 lei și 12 bani pentru un euro.
„Trebuie să ne gândim cu foarte mare seriozitate la faptul că Banca Națională nu poate la nesfârșit să susțină leul, pentru că asta înseamnă să scoată pe piață, să scoată la vânzare rezervele valutare ale României, ceea ce este extrem de riscant. De aceea, cu toții trebuie să ne așteptăm la un puseu inflaționist, la creșteri ale prețurilor pe toate planurile, deci nu numai la bunurile de import”, a mai spus Schwartz.
Vizualizări: 98