Social

Încă un vaccin care dă cheaguri de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat vineri că investighează legăturile dintre vaccinul Johnson & Johnson şi cazuri în care au fost detectate cheaguri de sânge.
"Un caz a apărat în timpul unui studiu clinic şi trei în cadrul vaccinării în Statele Unite. Unul dintre ele a fost fatal", a adăugat EMA.

Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a anunţat vineri că în acest moment nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate între formarea cheagurilor de sânge şi injectarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei Johnson & Johnson, precizând totodată că investighează cazurile din Statele Unite.

Cele mai multe cazuri au fost semnalate după vaccinul AstraZeneca.

În Germania au fost raportate până în prezent 42 de cazuri de cheaguri de sânge rare, majoritatea după vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, a anunţat vineri seara Institutul Paul Ehrlich (PEI), conform DPA.

Cele 42 de cazuri de tromboză venoasă sinusală, o formă de tromboză venoasă cerebrală foarte rară, au fost raportate până în 2 aprilie.

De asemenea, au fost detectate trei cazuri de trombocitopenie - lipsa de trombocite în sânge.

Cu excepţia a şapte cazuri, persoanele afectate sunt femei cu vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani. Cu toate acestea, potrivit Institutului Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, vaccinul a fost administrat mai des femeilor decât bărbaţilor. Pacienţii bărbaţi afectaţi au vârste între 24 şi 58 de ani.

Opt pacienţi au decedat - cinci femei şi trei bărbaţi, potrivit PEI, institutul responsabil pentru siguranţa vaccinurilor din oraşul Langen de lângă Frankfurt.

PEI a spus că în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani au fost observate semnificativ mai multe cazuri decât s-ar fi putut aştepta. În general, Germania administrează în prezent vaccinul doar persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste.

Şapte cazuri de tromboză sinusală venoasă au fost raportate după vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech, la trei femei cu vârste cuprinse între 34 şi 81 de ani şi la patru bărbaţi cu vârste între 81 şi 86 de ani. Nu s-au raportat cazuri de trombocitopenie.
Până la 2 aprilie, în Germania au fost efectuate în total aproximativ 14,38 milioane de vaccinări.

Institutul a fost informat despre 407 decese "la diferite intervale după vaccinare" la persoane cu vârste cuprinse între 24 şi 102 ani. Intervalul a variat între mai puţin de o oră şi 40 de zile.

Vizualizări: 3,528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: