Actualitate

Gherendi, despre criza de personal din CE Oltenia

Mircea Gherendi, salariat al Complexului Energetic Oltenia, a vorbit la Europa Liberă despre problemele actuale din carierele miniere. Acesta crede că închiderea carierelor este o greșeală, atât timp cât România nu poate înlocui energia produsă din arderea cărbunilor.

Acesta a povestit cum scot minerii lignitul cu un utilaj uriaș, care pare imposibil de manevrat.

„Haideți să vă dau exemple concrete, ca să înțeleagă lumea despre ce vorbim. Utilajul pe care lucrez eu este un excavator de mare capacitate, SRS-2000, care are 147 de metri lungime, are 49 de metri înălțime. Are șase benzi, are două corpuri mari, RS și BRS, care au ca deplasare formă șenilată. Are 2.933 de tone și acest utilaj”, a spus Gherendi.

Muncește în praf, în stres, în condițiile fizice extreme. La fel și colegii lui. După 20 de ani de minerit, mulți s-au îmbolnăvit.

În urmă cu doar o săptămână, un coleg a murit chiar în timp ce suda o roată a unui excavator asemănător. Un accident cumplit de muncă. Avea 42 de ani.

„Era un om de nota 10. Nu cred că îi putea reproșa cineva ceva. S-a dus. S-a dus pentru că nimeni nu are grijă de munca noastră. Nimeni nu ne respectă. Noi aducem lumină într-o casă din cinci din România. Și cu toate acestea, angajații din Gorj sunt bătaia de joc a tuturor”, a mai spus minerul.

Principala problemă e tehnologia veche, din anii 70, niciodată reparată sau schimbată, acuză Gherendi. Și lipsa oamenilor. Înainte, utilajele mari erau manevrate de 30 de angajați, acum doar de șase.

Reportajul integral.

Vizualizări: 2,513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: