Social

Floarea soarelui, recoltată de... hoți. "Cred că au intrat cu o combină sau chiar două"

Hoții au recoltat o mare parte din cultura de floarea-soarelui din cadrul societății Agromec Balaciu din comuna Ciochina, județul Ialomița, și au dispărut cu o cantitate uriașă din producție, fără să îi vadă nimeni.

Angajații se pregăteau să înceapă recoltatul miercuri, dar marți, 16 august, când au mers în câmp să vadă dacă vremea este bună pentru cules, au descoperit că o mare parte din cultură fusese deja recoltată.

”Miercurea trecută, colegul meu a fost în teren și a făcut o probă de umiditate la cultura de floarea-soarelui, iar ulterior am decis să recoltăm săptămâna acesta. A trecut weekend-ul, am avut și mini-vacanța cu ziua de luni când noi nu am lucrat, și ieri, marți dimineață, pe la ora 11.00 am mers direct în câmp să vedem dacă drumul este bun după ploile care au fost în ultimele zile, să putem să intrăm la recoltat.

Atunci am descoperit că o suprafață mare fusese deja recoltată. Așa la prima vedere am estimat circa 30 de hectare de floarea-soarelui care au fost furate”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Antonio Galvao – șeful de fermă din cadrul societății Agromec Balaciu.

Administratorul fermei consideră că este exclus ca recoltarea să se fi făcut din greșeală. ”Este pentru prima oară când ni se întâmplă așa ceva. Și nici nu am auzit să fie furată producția de pe o suprafață așa mare. Cred că au intrat cu o combină sau chiar două, plus camioane în care au încărcat. A fost ceva organizat, gândit bine de dinainte. Nu putea să vină cineva întâmplător și să zică: uite mă apuc să recoltez aici. Clar totul a fost plănuit, adică au analizat pe unde intră, cum intră, cum recoltează, toate detaliile. Vă dați seama că dacă este un alt fermier din zonă, nu are nicio problemă, poate să spună că este producția lui și să o vândă foarte bine, legal, ca și cum ar fi fost de pe tarlaua proprie”, a subliniat șeful de fermă.

 

”Noi așa, la ochi, estimăm undeva la 30 de hectare pe care nu vom mai putea recolta nimic. Așteptăm să vină Poliția cu GPS-ul să stabilească exact. Repet, nu am stabilit nimic clar privind paguba, dar dacă facem o medie de 2,5 tone pe hectar la 30 de hectare avem undeva la 70 de tone pierdute. Și mai departe este simplu dacă vorbim de un preț mediu de 3 lei pe kilogram (3.000 de lei pe tonă n.r) avem undeva la 210.000 lei pierdere. În plus avem și contracte pe care trebuie să le onorăm și cantitatea care ne lipsește este destul de mare, vorbim totuși de 70 de tone pe care noi le-am pierdut. Și așa seceta a afectat cultura, acum și necazul acesta a venit”, a mai explicat Antonio Galvao.

Vizualizări: 2,418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: