Diaspora

Erdogan şi Kilicdaroglu se vor confrunta în turul al doilea

Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) din Turcia, a confirmat oficial luni că niciun candidat nu a obţinut o majoritate de peste 50 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, astfel că un al doilea tur de scrutin va fi organizat la 28 mai 2023 între primii doi clasaţi, adică preşedintele în execiţiu Recep Tayyip Erdogan şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, ceea ce este o premieră în istoria modernă a Turciei, informează agenţia Anadolu.

Conform rezultatelor provizorii, Recep Tayyip Erdoğan a obţinut 49,51 la sută din voturi, Kemal Kılıçdaroğlu 44,88 la sută, Sinan Oğan 5,17 la sută şi Muharrem İnce 0,44 la sută.

Ultimul candidat, Muharrem Ince, s-a retras din cursa prezidenţială cu trei zile înainte de alegeri, dar pentru că buletinele de vot fuseseră deja tipărite, el a figurat în continuare pe buletinul de vot.

Yener a precizat că până luni la ora locală 15.15, au fost deschise toate urnele de vot din Turcia, iar rata de participare internă a fost de 88,92 la sută.

În diaspora, prezenţa la vot a fost de 52,69%, dar din străinătate mai sunt de introdus în baza de date a Consiliului Electoral 35.874 de voturi, însă acestea nu vor mai putea influenţa rezultatul final al alegerilor.

El a precizat că turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pentru prima dată în Turcia.
 

Vizualizări: 327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: