Politică

E oficial! Posturile lui Vîlceanu și Gorun merg la PSD

Senatorul PNL Nicolae Ciucă, propunerea liberalilor pentru funcţia de prim-ministru, a declarat, sâmbătă, la finalul unei noi runde de negocieri pentru formarea unei majorităţi, că a fost finalizat programul de guvernare în proporţie de 99,99%, precum şi acordul politic şi structura viitorului guvern pe două variante, cu premier PSD, respectiv premier PNL, menţionând că duminică vor fi închise toate capitolele.

"Am finalizat programul de guvernare, 99,99%, acum se reciteşte, am finalizat acordul politic, am finalizat şi partea de conţinut al Guvernului pe cele două variante, una cu premier PSD şi una cu premier PNL. Urmează ca mâine să ne revedem, să continuăm negocierile pe celelalte capitole, astfel încât mâine seară să închidem", a afirmat Nicolae Ciucă.

El a spus că mai este nevoie de a se face "corecţiile necesare", precizând că în privinţa desfiinţării SIIJ s-a luat o decizie.

Ministerele pe care le va deţine PNL, în noul Guvern cu premier PNL sunt Justiţie, Energie, Externe, Educaţie, MAI, Fondurile Europene, Digitalizare şi IMM şi Turism, un minister nou înfiinţat.

Liberalii au renunţat, potrivit surselor politice, şi la pretenţia de a vea Ministerul Dezvoltării Regionale şi la Transporturi. Dezvoltarea va rămâne la UDMR, iar Transporturile vor merge la PSD.

 

PSD va avea Finanţele şi Secretariatul General al Guvernului, cu putere de ministru. De principiu, s-a stabilit că la rotaţia premierilor, ministerele Finanţelor, Transporturile şi SGG-ul să se ducă la celălalt partid, adică vor reveni PNL-ului.

Rotaţia premierilor, stabilită prin acordul politic, se va face la 1 iulie 2023. Gorjeanul Dan Vîlceanu era ministru al Finanțelor, dar se pare că nu va face parte din noul guvern. Și Horațiu Gorun pierde postul de secretar general al guvernului.

Vizualizări: 14,668

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: