Social

Domnica Trop a împlinit 84 de ani

Domnica Trop, rapsodul care a primit titlul de ”Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO, a împlinit miercuri venerabila vârstă de 84 de ani. 

”O viață cu cântec, un exemplu pentru noi toți. Să ne trăiești sănătoasă! La mulți ani mumă Dominica Trop”, i-a transmis interpreta de muzică populară Nina Predescu. 

Domnica Trop s-a născut la data de 22 iunie 1938, în comuna Izverna, județul Mehedinți. Fiică de țărani, a învăţat să cânte în timp ce ducea caprele şi oile la păşunat.

În anul 1973, a fost descoperită de un învăţător, care a prezentat-o soliştilor Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu, aflaţi într-un turneu la Izverna. Ion Dolănescu a fost fermecat de vocea și cântecul mehedinţencei, astfel că a invitat-o pe Domnica Trop la Radio, în București. Aici a cunoscut-o şi pe realizatoarea de programe folclorice, Marioara Murărescu, care a invitat-o la televiziune pentru înregistrări.

În noiembrie 2013, Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial i-a acordat Domnicăi Trop titlul de “Tezaur Uman Viu”. A fost onorată cu această distincţie fiind un reper al muzicii populare româneşti şi un păstrător al cântecului autentic vechi, specific Olteniei.

Începând cu anul 2011, în Gorj, este organizat un festival național de muzică populară ce poartă numele artistei.

 

Vizualizări: 1,104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: