Actualitate

Divizarea CE Oltenia ar putea încurca formarea SpV-urilor

Complexul Energetic Oltenia încearcă să implementeze pe repede înainte planul de restructurare asumat în fața Comisiei Europene.

Astfel, diviziarea societății se suprapune cu constituirea noilor societăți de tip SpV.

La 1 iulie s-a produs separarea Termocentralei Craiova de CE Oltenia, constituindu-se o companie separată, cu același acționariat. Timp de două luni însă, tot CE Oltenia va suporta costurile noii societăți.

În paralel, CE Oltenia a demarat procedura constituirii a nouă societăți de tip SpV, în parteneriat cu Tinmar Energy și OMV Petrom, prin care vor fi făcute grupul de gaze de la Turceni și cele opt parcuri fotovoltaice.

În ședința din 5 iulie, acționarii CE Oltenia au adopat o hotărâre prin care “confirmă faptul că societățile cu capital mixt/SpV pentru implementarea proiectelor fotovoltaice și CCGT cuprinse în planul de restructurare al Societății Complexul Energetic Oltenia SA, aprobat de Comisia Europeană la 16.01.2022, pentru care a fost aprobată demararea procesului de constituire prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor nr. 30/27.12.2021, reprezintă o operațiune în afara procesului de divizare și fără niciun impact cu privire la acesta”.

Argumentul acționarilor este acela că aportul cu care CEO vine în SpV-uri nu face parte din patrimoniul transferat prin divizare.

Dar, în istoria companiei există o poveste asemănătoare, când a fost o divizare urmată de constituirea companiilor Electra și Hidroenergetica. Și atunci, s-au suprapus niște decizii care au lăsat loc de contestații, iar instanța a anulat constituirea noilor companii. 

Atunci, constituirea Electra și Hidroenergetica a fost contestată de sindicate din Hidroelectrica, de persoane fizice care dețineau acțiuni la Fondul Proprietatea, de creditori ai companiei miniere și așa mai departe. La câți dușmani are sistemul energetic românesc, nu excludem să apară unii care să conteste noile SpV-uri, doar ca să întârzie planul de a reconstrui ceva în locul grupurilor pe cărbune, că la viteza de închidere nu ne întrece nimeni.

 

Vizualizări: 2,497

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: