Politică

Declarație șoc! “Au fost plăcut surprinși când le-am spus că termocentrala de la Mintia e închisă de circa 4 luni”

Pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, l-a bătut soarele în cap, altfel nu se explică declarația dată presei zilele trecute.

Acesta a fost întrebat ce a discutat cu oficialii europeni la Bruxelles, săptămâna trecută. “Totul s-a învârtit în jurul decarbonării, astfel încât în 2035 să ajungem la 55% reducere a emisiilor de CO2. Erau foarte interesați ce se întâmplă la CE Hunedoara, CE Oltenia și cum vedem noi scoaterea capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune și cu ce le înlocuim”, a spus ministrul Energiei într-un interviu pentru economedia.ro.

Continuarea este însă de noaptea minții. Ministrul a povestit cât de bine s-au simțit oficialii europeni când au aflat că termocentrala de la Mintia este închisă de patru luni. “Sunt foarte bine informați, aveau o listă cu toate capacitățile de producție. Au fost plăcut surprinși când le-am spus că termocentrala de Mintia (parte a CE Hunedoara) e închisă de circa 4 luni pentru că nu mai are autorizație de mediu. Am discutat problema punctuală cu decarbonarea, le-am spus că avem deja un acord de phase-out (renunțare – n.red.) la producția de huilă cu sindicatele de la Hunedoara, că suntem în planul de restructurare la CE Oltenia și că, în funcție de cum avansează, ne-am luat angajamentul ca România să înlocuiască cărbunele, dar avem nevoie de gaz natural”, a spus Virgil Popescu pentru publicația citată.

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara a menţionat că, după data de 27 iulie, la Ministerul Energiei se vor purta noi discuţii referitoare la programul de reorganizare al CEH şi înfiinţarea noului complex energetic din Valea Jiului.

Un număr de 1.477 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) vor fi disponibilizaţi. Dintre aceştia, 700 de salariaţi sunt angajaţi ai Termocentralei Mintia, ceea ce înseamnă că aproape tot personalul va fi disponibilizat. Diferenţa de 777 de angajaţi disponibilizaţi de la CEH şi-au desfăşurat activitatea în exploatări miniere din Valea Jiului. 

În ceea ce priveşte persoanele ce vor fi disponibilizate colectiv, acestea se află deja în perioada de preaviz. Pentru salariaţii din minerit, preavizul se va încheia pe 23 iulie, în timp ce pentru energeticieni ultima zi de lucru va fi 26 iulie.

Vizualizări: 4,137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: