Politică

Ciucă a negociat la Bruxelles pentru grupurile de la CE Oltenia. Nu are un răspuns!

Două grupuri de producţie a energiei pe bază de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia ar urma să fie trecute în rezerva tehnică, dacă va fi de acord şi Comisia Europeană, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la conferinţa de presă susţinută ieri la Bruxelles şi în care s-a referit şi la renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Am explicat situaţia specifică a României şi anume că ne găsim într-o regiune în care este nevoie să arătăm că solidaritatea despre care vorbim la nivelul Uniunii Europene necesită şi înţelegerea condiţiilor de securitate energetică. Am cerut acordul ca două dintre grupurile energetice, ce urmează să fie închise pe PNRR şi care au o capacitate de producţie de 300 megawaţi fiecare, să le punem în rezerva tehnică, pentru ca să le folosim în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi de echilibrarea energetică. În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice programate să fie scoase din funcţiune conform angajamentelor de decarbonare, dar putem să vedem că la nivelul Uniunii Europene în actuala criză sunt mai multe state care folosec cărbunele pentru asigurarea securităţii energetice. Nu putem să lăsăm grupurile respective să funcţioneze, deoarece am obţinut deja bani europeni pentru introducerea lor în procesul de decarbonare prin planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, dar am putea să le trecem în rezerva tehnică şi să le folosim doar atunci când este nevoie. De aceea discutăm acum cu Comisia Europeană condiţiile tehnice pentru a face acest lucru", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni ar trebui închise la finalul acestui an, potrivit planului de restructurare asumat de Complexul Energetic Oltenia.

Şeful Guvernului a precizat că, în baza analizei efectuată de Comisia Europeană, orice propunere de schimbare ce atrage de la sine termenul de renegociere a PNRR înseamnă un proces care consumă foarte mult timp, fapt ce va scurta perioada pe care o mai avem până la finalul anului 2026 pentru a beneficia de granturi şi împrumuturi pe baza Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Premierul Nicolae Ciucă a menţionat că, de aceea, s-a convenit ca, în locul renegocierii PNRR, să se discute punctual, cu fiecare stat membru, pe jaloanele şi ţintele care pot fi ajustate pentru a beneficia de sumele respective.

 

 

Vizualizări: 2,119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: