Politică

Cer întâlnire cu Ciucă pe legea decarbonizării

Federațiile sindicale Univers și Mine Energie, care reprezintă minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia, cer o întâlnire cu premierul Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Liderii sindicali Marciuc, Căldărușe și Pîrvulescu vor să abordeze probleme legate de proiectul de lege privind decarbonarea, trimis la Bruxelles pentru avizare, fără a fi făcut public în România.

Autoritățile române și-au asumat intrarea în vigoare a legii până la 30 iunie anul acesta, legea urmând să cuprindă un calendar de închidere a exploatărilor de cărbune.

Liderii sindicali susțin că 15 mii de locuri de muncă sunt în pericol, astfel că solicită introducerea în lege a unui pachet social consistent.

“Considerăm că este imperios necesară introducerea în lege a unui pachet de protecție socială consistent, care să răspundă la nevoile actuale ale salariatilor (acordarea unui venit de completare pe perioada de 4 ani pentru salariatii disponibilizati, cu păstrarea condițiilor de muncă ale fiecărui salariat pe acea perioadă; acordarea de plăți compensatorii consistente; pensionarea salariaților

care îsi desfășoară activitatea în unitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, cu o vechime de minim 25 ani, indiferent de varstă, etc.)”, se arată în adresa trimisă de liderii sindicali.

Ar fi nevoie însă de o amânare a închiderii exploatărilor de cărbune cu cel puțin cinci ani, acum planul fiind închiderea totală a mineritului până în 2030. Noul context energetic ar trebui să determine păstrarea exploatărilor de cărbune și a termocentralelor aferente.

 

Vizualizări: 3,135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: