Actualitate

Cât vor mai dura cutremurele

Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a răspuns, în cadrul unei emisiuni la Realitatea PLUS, la întrebările jurnaliștilor pe mai multe teme de actualitate în ceea ce privește activitatea seismică intensă din ultima perioadă.

Întrebat despre numărul mare de replici la cutremurele actuale, directorul științific al INFP a spus că aceste replici vor mai continua:

„Cu siguranță vor mai continua câteva zile bune, aș zice cel puțin 20 de zile, poate chiar mai mult, pentru că această descărcare în urma cutremurului este de durată.”

În ceea ce privește o eventuală extindere a cutremurelor în alte zone ale țăării, Radulian a ținut să liniștească populația: „Nu, deci replicile sunt strict legate de zona în care s-a produs cutremurul. Doar falia respectivă, și doar în jurul ei.”

În ceea ce privește cutremurele din Turcia, și dacă acestea au legătură cu cele din România, directorul INFP nu a exclus categoric: „Este vorba de un cutremur mare. Un cutremur de așa magnitudine cu siguranță afectează într-un fel toată zona Balcanică, mergând până în România, și Croația, Albania, Bulgaria, Grecia, dar va fi un subiect de studiu în sensul că există o activitate permanentă în această zonă. Trebuie studiată o anumită perioadă de timp, să vedem dacă se constată o intensificare a activității pe toată această arie și dacă această intensificare este semnificativă din punct de vedere statistic, pentru că aceste procese pot fi monitorizate si din punctul de vedere al unor calcule. De abia atunci putem lua în considerare faptul că ele au apărut ca influența a acestui fenomen din Turcia. Dacă nu apare, atunci ele au apărut în mod natural.”

 

 

Vizualizări: 20,811

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: