Actualitate

Bază NATO la Rânca. Localnicii sunt de acord?

Un centru de pregătire NATO va fi construit în stațiunea Rânca. Va fi ridicat în locul cazarmei vânătorilor de munte şi va deveni a șasea bază aliată din țara noastră. Au început deja primele lucrări la fundaţii, dar până acum autorităţile nu au anunţat oamenii din zonă despre ce investiţie este vorba mai exact şi ce presupune aceasta. 

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care propune transformarea unei vechi cazărmi a vânătorilor de munte, din zona Rânca, într-un centru modern de pregătire montană al NATO. Valoarea investiţiei este estimată la 74 de milioane de lei, iar centrul de pregătire va fi utilizat, cu precădere, de militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova (MNBDESE).

Cazarma, situată în extravilanul localităţii Novaci, judeţul Gorj, la aproximativ 1650 de metri altitudine, are în componenţă zece clădiri pavilionare. Accesul se face pe un drum parţial pietruit, din DN67C Transalpina.

Conform proiectului ministerial, cazarma 2698 Rânca a fost aleasă pentru modernizare deoarece poate îndeplini cerinţele de odihnă şi instrucţie în teren muntos pentru personalul multinaţional din cadrul MNBDESE, structură interoperabilă, mobilă, sustenabilă şi dislocabilă.

Clădirile care alcătuiesc cazarma au fost construite în perioada 1970-1983, aflându-se în stadii avansate de degradare.

Conform expertizelor tehnice efectuate de specialişti, finalizate în decembrie 2019, se recomandă demolarea pavilioanelor, ţinând cont că acestea au durata normală de funcţionare depăşită, iar starea avansată de degradare şi configuraţia acestora nu mai corespund cu nevoile actuale ale beneficiarului.

Investiţia are drept scop realizarea unor construcţii noi pavilionare, cu dotările şi echipamentele aferente deservirii acestora: dormitor, bloc alimentar, sală de mese, corp de pază, punct de control acces şi sală de sport.

Suprafaţa construită va fi de 2.174 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată va avea 2.455 m.

Rămâne de văzut care va fi reacția localnicilor. Rânca este o stațiune în plină dezvoltare iar, pe acest fond internațional, cu tot mai multe conflicte, nimănui nu îi convine să stea lângă o bază miliatară. Pe de altă parte, prezența militarilor poate însemna o sursă de venit pentru cabanierii din zonă.

Vizualizări: 1,177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: