Actualitate

Baciu are de dat explicații pentru blocarea Legii 197

Casa Națională de Pensii a decis să emită decizii de pensionare pentru angajații ELCFU, Termoserv și Secția Chimică din cadrul Complexului Energetic Oltenia, la doi ani după intrarea în vigoare a Legii 197/2021. PNL Gorj a transmis într-un comunicat de presă laudativ că a fost nevoie de o vizită a senatorului Ion Iordache la Casa Națională de Pensii, pentru deblocarea legii. 

Presupunând că Iordache este de bună credință, atunci colegul lui de partid, Daniel Baciu, care conduce Casa Națională de Pensii, are de dat explicații pentru blocarea pensionărilor, timp de doi ani. Explicații pe care probabil le va da în fața procurorilor, că sunt câțiva actuali sau foști salariați ai CE Oltenia care au făcut plângeri penale. 

La rândul lui, deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, a susținut permanent că blocajul a fost doar la Casa Națională de Pensii. ”Casele județene de Pensii așteptau de la Casa Națională îndrumări și metodologia necesară, pentru a se aplica o lege sau alta. În cazul de față, ați văzut că, până nu s-a intervenit la Casa Națională de Pensii, pentru a se cere lămuriri, inclusiv Casa Județeană de Pensii Gorj a trimis solicitări pentru aplicarea acestei legi în sectoarele despre care ați vorbit…Deci, în concluzie, toate blocajele au fost generate de Casa Națională de Pensii”, a spus Weber. 

Legea 197, adoptată în 2021, a fost aplicată inițial doar pentru încadrarea salariaților din cariere miniere și termocentreale în condiții speciale, de la data adoptării legii.

Abia după un an și jumătate s-a recunoscut dreptul salariaților din producție de a se pensiona la 52 de ani, iar abia după doi ani s-a recunoscut că și salariații ELCFU trebuie asimilați celor din producție.

Mai sunt controversele legate de aplicarea acestei legi. Mii de pensionari cer recalcularea pensiilor în baza Legii 197/2021, dar Baciu se opune. Ne așteptăm să-l vedem răzgândit pe Baciu, tot după o vizită a lui Iordache, creând aparențe de bună intenție a senatorului. În substrat, bătaie de joc, multă bătaie de joc. Un fel de...tot pi loc pi loc pi loc, până vin eu să te scot! Eroic vorbind, fără mine nu făceati nimic! 

Vizualizări: 5,697

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: